Silvestrovská hlava s jablečným křenem


 

Ingredience

1/2 velice dobře očištěné malé vepřové hlavy (bez mozečku) i s ovarem
sůl
asi 10 celých pepřů
5 zrníček nového koření
malá cibule se zapíchnutýn 1 hřebíčkem
půl malého celeru
1 menší mrkev
1 menší petržel

Jablečný křen (záleží na počtu stolovníků):
jablka
citronová šťáva podle cuti
nastrouhaný křen podle chuti
sůl podle chuti

Postup

Do velkého hrnce vložíme 1/2 hlavy a zalijeme ji vodou tak, aby byla akorát potopená. Osolíme a přidáme všechno koření a očištěnou zeleninu. Povaříme do měkka a dáváme pozor, abychom hlavu nepřevařili, jinak by odpadla od kosti.

Velice opatrně vyjmeme celou polovinu hlavy i s kostí a položíme ji na nahřátou servírovací mísu. Místo oka vložíme plněnou olivu (mandlí, ančovičkou, nebo kápií) a do čumáku dáme malé jablíčko, nebo petrželku. Celou mísu můžeme ozdobit, chcete-li.

Hlavu ihned podáváme horkou a porcujeme ji u stolu. Podáváme s jablečným křenem, hořticí a jinými dochucovadly dle chuti.

U nás v rodině se tradičně jí na Silvestra a každý musí dostat mimo masa kousek rypáčku a kousek ucha, aby se příští rok dovedl dobře vyjadřovat a hlavně slyšel ostatní lidi ;o)

TIP: Z polévky ve které se vařila hlava, lze připravit ovarovou polévku.

Jablečný křen.
Oloupaná jablka na jemném struhadle nastrouhaná a zalitá citronovou šťávou podle chuti. Osolit podle chuti. Křen nastrouhaný na jemném struhadle a část přidaná k jablkům podle chuti a část v misce pro ty, co ho rádi víc.

Doporučená příloha: Dobrý žitný chléb a jiné pečivo o pití nemluvě.