Pečené sele s kořenitou omáčkou

 

Ingredience

Počet porcí: 6

na osobu asi 700 kcal, 37 g bílkovin, 39 g tuků, 44 g sacharidů

1 kýta ze selete s kůži,
sůl,
pepř,
1/2 svazku petrželky,
6 stroužků česneku,
2 lžíce citronové šťávy,
4 lžíce medu,
200 ml sektu,
750 g brambor,
3 lžíce vepřového sádla,
několik snítek rozmarýnu,
3 čerstvé bobkové listy

Postup

1. Maso omyjeme a osušíme. Kůži mřižkovitě nařízneme. Osolíme a opepříme.

2. Petrželku omyjeme a osušíme. Oloupeme česnek. Obojí najemno nasekáme a umícháme s citronovou šťávou, medem a sektem do omáčky.

3. Troubu předehřejeme na 200 °C. Brambory oloupeme a omyjeme. Maso ze všech stran opečeme na rozehřátém sádle. Pod maso dáme rozmarýn, přidáme brambory a bobkové listy. Vložíme do trouby a pečeme asi 90 min. Maso často přeléváme připravenou omáčkou.

4. Po 80 min. seškrabeme výpečky z pekáče a maso jimi potřeme. Snížíme horní teplotu a kýtu pečeme dokřupava.
Podáváme s rozmarýnem.